Kräftfest-yabbyparty i Sydney

Alla som bott en längre tid i Sverige vet hur viktigt det är med ett kräftkalas på hösten!

Fast vi bor i Australien är behovet lika starkt bland oss härnere.

Varje år sedan många år ordnar svenska klubben i Sydney  ett rejält kräftkalas fast vi har flyttat  festen till den tid som har dom bästa kräftorna härnere och i år blir det den  5e maj .

Inbjudan kommer längre fram här och på klubbens websida. www.swedishclubsydney.org.au

Det finns faktiskt mycket kräftor i Australien och var och varannan damm ute på landet har några stycken som går att koka och avnjuta .

Nu räcker det ju inte med en eller två om man är en kräftfantast som jag själv och en hel del andra är!! Många andra är nog ett bättre ord eftersom festen brukar bli överbokad av sugna entusiaster.

Våra kräftor kommer från odlare som kan leverera större mängder och som kan få fram rätt storlek och kan ordna transport etc. Just årets kräftor kommer från en odlare norr om Sydney i närheten av Raymond Terrace.

Det finns säkert 10 odlare i Australien och en hel del går på export i synnerhet till Kina där kräftor är väldigt uppskattade och det förbrukas tonvis varje månad. Kina har stor egen produktion och dom i sin tur exporterar kräftor till Sverige.

För att göra en grundlig marknadsundersökning i Australien var vi några stycken från Sydney som besökte en boskaps armare utanför Canberra som vid samtal påpekade att han hade minsann massor med kräftor i all sina dammar på farmen.

Martin, som vår trevlige vän med förståelse för konstiga svenska traditioner heter,  blev invaderad av  ett 10 tal fantaster som besökte honom en helg för att tjuvstarta lite!

I med burar med diverse godsaker  som vi trodde skulle attrahera dom små kräldjuren, vi hade sardinburkar, fruset känguru kött, bröd, och annat vi och Martin var övertygad skulle vara smaskens.

För att undvika att det skulle bli alltför trångt i burarna gick några av oss till och med upp på natten och inspekterade den kommande jättefångsten.

Det var magert, riktigt magert. Nästa dag hade vi  tillräckligt för att var och en av oss skulle få avnjuta en liten mager kräfta  och Martin fick den enda som skulle varit lovlig enligt svenska storleks regler.

Därför kommer som alla inser kräftorna från proffesionella odlare!

Man kan knappt tro det men kräftor är väldigt viktiga och har till och med haft ett inflytande på hur Sveriges lagstiftning påverkats.

Alla känner till Albert Engströms bevingade ord  .. kräftor kräva dessa drycker.. och det var kräftentusiasternas försvar för att få behålla möjligheten att köpa sprit i Sverige under den så kallade förbudstiden i USA, och dom svenska politikernas intresse för att införa förbud i Sverige också.

Kompromissen blev att Sverige införde den berömda motboken som senare togs bort!!

Australien var aldrig inblandade i den diskussionen och nu tror vi inte det finns risk för sådana inskränkningar och vi serverar därför en god snaps vid kräft kalasen på Svenska Klubben.

Härom veckan fick vi en första kräft leverans till en hemlig plats i Chatswood där 35kg koktes med massor av dill, salt, socker och öl. Vi testade dom med klart godkänt resultat.

Fler leveranser kommer !

Behovet är stort!!

Bilden visar dessa läckerheter innan dom blev nedfrysta  i väntan på Maj 5.

Mer finns nog att berätta efter festen!!

birger

The following two tabs change content below.

birgerjunghus

Grew up as a normal smålänning in Växjö many years ago , which does not mean anything special in Småland but always amuses swedes from other parts of Sweden. Studied mostly in Lund and Stockholm but also in the USA. I have been with the Swedish Airforce but did not enjoy flying . Then I have worked within retail in Sweden and Germany and ended up with IKEA as any good smålänning sooner or later does! Eventually I was shipped to Australia with IKEA but left that great company 1997. Lives happily in Sydney and has together with my wife Gabrielle Vernberg been running TEXET Pty whole selling corporate clothing www.james-harvest.com.au as an agent for New Wave group from Sweden. Our office in Chatswood is well known among many swedes since it has been frequently used for meetings with Swedish School , Swedes in Sydney and Swedish club. I have also been active with SACC in Sydney and enjoys keeping up to date with life in the “old country” but Sydney is our home!

Latest posts by birgerjunghus (see all)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *