DAGAR FÖR MUMS MUMS

Det jag älskar mest med Svenska traditioner, förutom att träffas och umgås såklart, är kopplingen till god mat. I Sverige finns flertalet traditioner och dagar där specifika saker uppmärksammas, t.ex: Kanelbullens dag, 4 oktober, eller Dammsugarens (a.k.a. punchrullensdag), den 7 mars, (just missat den!).

Många av traditionerna har en koppling till kyrkoåret och Bibeln, ett exempel är Semlor (mums!). Dessa små, ibland väldigt stora varelser, markerar slutet av fastan. Likaså Våfflor som ska ätas, om man skall vara korrekt, på Maria Jungfru Bebådelsedag som infaller någon gång mellan 22-28 mars beroende på när söndagen infaller.

Nu är jag inte så noga med just infallande av söndagen, utan mer när lusten anfaller. Att tillfredsställa sina köttsliga lustar i Sydney har inte alltid varit så lätt, semlor och kanelbullar har inte varit speciellt lättillgängligt att få tag på i stan. Men nu är det andra bullar som gäller, hi hi. FIKA Swedish Kitchen i Manly håller hårt på traditionerna och maxar alla tillfällen att låta gästerna smörja kråset. Och när andan faller på, förhoppningsvis på rätt traditionsdag, så kan man bege sig till Café Svensson i centrala Sydney för en fika. Det senaste tillskottet för att inta svensk fika, de har organiska kanelbullar, och många andra delikatesser, är på affären Funkis nyöppnade cafe’ Koket i Paddington. Känns tryggt att både norr om stan och de centrala och östra delarna av stan har så trevligt utbud av svenska delikatesser.

The following two tabs change content below.

Helene Lindholm

Ordförande at Svenskor i Sydney
Jag är uppvuxen i Stockholm med rötter i Östergotland, men kallar Sydney "hemma" sedan många år tillbaka. Känner stort engagemang för att bibehålla och utveckla det svenska språket, såväl som de svenska traditionerna och aktivt bidra med att skapa en svensk gemenskap i Sydney. Fritiden smälter samman med ovan; jag älskar att träffa människor över en kopp kaffe, ett glas vin och god mat. Yoga, pilates och promenader har också fått sin - självklara - plats i mitt liv. Åsikter på bloggen är mina egna.

One Response to “DAGAR FÖR MUMS MUMS

  • Carla Dickens
    12 månader ago

    Du skriver så det vattnas i munnen, Helene! Men var får jag tag på blodpudding och strömming? – Nu är kommentars-problemet äntligen fixat, så vi kan KOMMENTERA MERA!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *