Pappa kom hem! #swedishdadsexhibition by photographer Johan Bävman is a must see!

PAPPA KOM HEM!

Igår tisdagen 5 september var Svenskor i Sydney’s (SiS) medlemmar inbjudna för att lyssna på ett seminarium där fotografen av utställningen #swedishdads, Johan Bävman och Parents@Work’s VD, Emma Walsh talade om de olika förutsättningar mellan Sverige och Australien angående föräldraledighet. Utställningen #swedishdads var förstås utgångspunkten och den var ett bra fokus för en livlig och givande diskussion runt könsfördelning, jämlikhet och familjeliv kontra arbetsliv.

Efter seminariet fick vi en privat visning av Johan Bävman’s mycket fina, och ibland provocerande, fotoutställning. Det är skönt att bli omruskad i sina könsföreställningar och invanda antaganden!

Fotouställningen visar pappor i vardagssituationer där de tar hand om sina barn. Förutsättningen för att Svenska pappor kan ta hand om sina barn i vardagssituationer är ju självklart den svenska – och unika – föräldraförsäkringen.

Utställningen bara måste ses! Förutom ’nakna’ och stämningsfulla fotografier av pappor som tar hand om sina barn så törs jag också påstå att utställningen är en katalyst och påskyndare av en mycket större konversation. En viktig konversation om föräldraledighet, hur vi bäst tar hand om våra barn, hur både pappa och mamma är viktiga för barnen och vice versa, och balansakten mellan arbete, barn, könsfördelning och jämlikhet.

På plats vid eventet var TT’s journalist Lisa Abrahamsson och hennes reportage var idag publicerat i Dagens Nyheter. Läs reportaget här!

www.dn.se/kultur-noje/svenska-pappor-forvanar-och-provocerar-utomlands/

Trots att mycket, väldigt mycket, behöver göras i Australien så finns det hopp och med myrsteg sker en social förändring även här. Parents@Work, som jag inte hört talas om tidigare, är en liten organisation som gör storverk inom området. Mycket intressant – titta här! http://www.parentsandwork.com.au/

Viktigast av allt – när, var, hur kan du se utställningen?

Utställningen visas i Foyers (Towers 1, 2 and 3), International Towers Sydney, Barangaroo NSW 2000, 5 – 25 September 2017 mellan 9:00 – 17:00.

Mer info: http://www.swedishdads.parentsatwork.com.au/

SACC (Swedish Australian Chamber of Commerce), Swedish Church in Sydney & Svenska Skolan i Sydney var också inbjudna och deltog på detta event liksom Business Sweden

 

 

Fotograf: Lisa Abrahmsson

The following two tabs change content below.

Helene Lindholm

Ordförande at Svenskor i Sydney
Jag är uppvuxen i Stockholm med rötter i Östergotland, men kallar Sydney "hemma" sedan många år tillbaka. Känner stort engagemang för att bibehålla och utveckla det svenska språket, såväl som de svenska traditionerna och aktivt bidra med att skapa en svensk gemenskap i Sydney. Fritiden smälter samman med ovan; jag älskar att träffa människor över en kopp kaffe, ett glas vin och god mat. Yoga, pilates och promenader har också fått sin - självklara - plats i mitt liv. Åsikter på bloggen är mina egna.

One Response to “Pappa kom hem! #swedishdadsexhibition by photographer Johan Bävman is a must see!

  • Johan Hedström
    4 months ago

    Bra sammanfattat Helene! Vad som förvånar mig är att bara 25% av svenska män tar mer än de 3 månaders pappaledighet som är minimum för pappor. Samtidigt så är det också otroligt hur långt bakom vi är här down under…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *