Bara vanligt vatten

Att simma är inte särskilt jobbigt; däremot är det så himla långtråkigt, vilket inte hindrar mig från att göra mina dagliga längder i Mosmans fina Swim Centre.

   Efter att ha krängt på mig baddräkten nedstiger jag i det 28-gradiga vattnet och börjar räkna. Tjugo längder ska det bli, 500 meter bröstsim i lugnt tempo. Denna övning i renodlad långtråkighet blir något av en meditation. Längdräknandet blir som ett mantra i bakgrunden medan tankarna fladdrar fritt och ofta utvecklas till någon skrivaridé att spinna vidare på. Vad ska jag tänka runt i dag? Vatten ligger nära till hands: H2O, diväteoxid, ett mjukt smekande element som omsluter min kropp och bjuder lagom motstånd.

   1-2-3-4… all vår början bliver svår.

Vatten, vårt svenska kalla men snälla, i sjöar, tjärnar, älvar, åar och bäckar, där Näcken spelar, laxen hoppar och kräftor gömmer sig. Där röda stugor speglar sig och blåfrusna, myggbitna barn hackar tänder och räknar ”ett, två, tre, på det fjärde ska det ske”. Där vi kan se Brunnsvikens små najader höja sina gyllene horn. Där gryningens dagg förångas i den låga dimman över ängen där älvorna dansar.

   Vatten, det australiska varma men lömska, som det är ont om, som man har krokodiler och hajar i och betalar förmögenheter för att ha utsikt över. Där man kan höra en spöklik swagman-röst sjunga Waltzing Matilda ur en billabong.

   5-6-7-8… mitt inre räkneverk tickar vidare.

Redan de gamla romarna insåg hur viktiga badhus var. I sina thermer satt de i ångan bland marmor och guld, smuttade på sitt vin, strödde stålblanka citat omkring sig och fattade de stora politiska beslut som förändrade världen. Ska vi förstöra Kartago? Ska vi satsa på infrastruktur eller är det dags för bröd och skådespel? Vad ska vi göra åt den där upprorsmakaren i Galiléen som springer omkring och påstår att han är judarnas konung? Han går visst på vattnet också! – (Jag antar att barerna i Canberra fyller de antika badhusens funktion… en hemlig mötesplats i blöt miljö.)

   9-10-11-12… halvvägs trots allt.

I alla tider och i många kulturer har vattnet varit heligt. Vi döps i vatten, men varför säger prästen ”Av jord är du kommen, jord skall du åter varda” när han viger oss till den sista vilan? Vi kommer väl av vatten, eller hur? Vatten som är allt livs ursprung och förutsättning. Jag vill nog spridas i havet när den dagen kommer…

   13-14-15-16… bara att kämpa på.

Vatten är både stort och starkt. Det tar två veckor att korsa Indiska Oceanen från Suez till Fremantle per containerbåt. Det tar sex fasansfulla timmar att forsränna nerför Torne Träsk per gummibåt (tänk Deliverance – Den sista färden). Jag vet, för jag har gjort bådadera.

   Människokroppen består till ca 60% av vatten (underligt att det inte skvalpar när vi rör på oss). Och så kommer jag att tänka på min snälle pojkvän som tyckte att jag hade en väldigt fin ytspänning.

   17-18… tar det aldrig slut?

”Vatten är ett farligt gift, vilket omger Visby Stift” skaldade Falstaff Fakir. Han menade nog att man ska akta sig för vatten ihop med whisky – ”God whisky behöver inte vatten, dålig whisky förtjänar det inte”, säger de som vet.

   19-20… I did it!

Jag är inne på sista varvet innan jag likt Afrodite kan stiga ur vattnet, fast mer som en Zorn-kulla än en gudinna. Nu är mina vatten-associationer också på upphällningen. Jag kan bara komma ihåg Viskan, Ätran, Nissan, Lagan; ramsan om Hallands floder kan jag – som ett rinnande vatten.

The following two tabs change content below.

Carla Dickens

Hedersbloggare
Hej, Carla Dickens heter jag, och jag gillar att leka med ord och uttryck. Har ett svenskt förflutet inom allt vad publishing heter. Nu lever jag ut min lättja under solen i Sydney och skriver mest som hobby.

Latest posts by Carla Dickens (see all)

2 Responses to “Bara vanligt vatten

  • Johan Hedström
    1 månad ago

    Tack för den bloggen Carla, utmärkta beskrivningar av hur tankarna kan gå när man simmar. Jag borde skriva en blog om hur jag lärt mig att simma ”Australian Crawl” i havet för ett par år sedan, vilket gett mig enorm tillfredsställelse – och bättre kondis! Kram Johan

  • Carla Dickens
    1 månad ago

    Tjena Johan – Vet inte varför jag ser för mig Johnny Weissmüller i barndomens Tarzanfilmer…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *