Ord, bara ord…

… sa någon till mig för inte så länge sen. Som nyss avtackad textredaktör för tidningen Kvintessen protesterade jag: “Nej, nej, inte alls!” Okej, det handlar visst om ord, det gör det ju, men det ska vara ord med innehåll och ord i rätt ordning och med rätt stavning.

Vår generation, modell äldre, vi som gick i 50- och 60-talets ‘läroverk’ lärde oss förstå språket—alla språk vi fick lära oss—inifrån, deras anatomi, liksom. Vi hade hjälp av verktyg som grammatik och syntax, lexikon och synonymer. Vi läste prosa och poesi, lärde oss om purple prose, bildspråk, rim och versfötter. Vi skrev och skapade egna texter, ’uppsatser’ om allt mellan himmel och jord.

Och vi studerade skiljetecken: komma, semikolon och punkt, tankestreck, fråge- och utropstecken. Jag har en yngre släkting som arbetar på SAOB, Svenska Akademiens Ordbok, i Lund. Där firade man Semikolonets Dag, twittrade hon häromsistens (vi återkommer till detta sköna ord). Det är faktiskt en internationell ‘dag’ som infaller den 6:e februari.

Jag älskar semikolonet! Det gjorde tydligen gamle Jesper Svedberg också, som i “En kortt svensk grammatica” från 1772 skriver följande i “Thet III. Kapitlet / Om comma, colon, semicolon och punct: och om accenten eller wigten”:

“§ 1. Ganska nödigt är thet/ at wi Swenske / så wel som Gudz män / Propheter / Evangelister / Apostlar / och alt lärdt och wittert folck achte ordens och meningarnas skiljande med comma, colon, semicolon och punct. Som gifwer åt meningarna / och åt them som läsa eller höra / ett oförlikneligit lius”. (Bilden på Instagram från Ordboksredaktionen den 6.2.2017.)

Ett oförlikneligt ljus, minsann… Man kan bli SÅ glad över ett välplacerat kommatecken.

Den här lilla texten visar väl om något att språket är något som lever och utvecklas, eller eventuellt förenklas och avvecklas. Eller ‘invecklas’? Ta dataspråket och alla nyord som myntas och kommer i en lista i tidningarna varje år. Någon frågade t ex Vad är en ‘blogg’ och var kommer ordet ifrån? Engelskan, förstås: (we)blog = web log = dagbok på internet; eller som någon skojade till det, ‘we blog’. Tacka himlen för Wikipedia, som har svar på allting (nästan).

Och i den här formen återuppstår nu Kvintessen—spännande, eller hur?

För att återgå till den käre biskop Jesper (som förresten var pappa till den mer kände Emanuel Swedenborg): Vem kommer om 300 år att skriva något liknande om t ex vår tids emoticon—eller heter det emotica, om flera? Eller kommer all grammatik och all struktur att ha försvunnit och man pratar något slags international robotic i nollor och ettor? SMS-kodernas förkortningsspråk kanske är ett steg på vägen.

Som översättare läser jag just nu den svenska versionen av The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, som visar en briljant och levande språkbehandling med både fantasi och inlevelse. En läsupplevelse av stora mått, med dagens slang ‘sjukt bra’ – fully sick?!

Världen och tiden rusar på  i allt snabbare takt. Kommer vi få tid att läsa, i lugn och ro? Eller blir det den nya kommunikationen som gäller: TWITTRA KORT!

Undrar Birgitta

The following two tabs change content below.

Birgitta Sharpe

Styrelsemedlem i Swedish Council of NSW, Hedersmedlem i SiS, styrelseledamot i Svenska klubben samt Sekreterare i Svenska kyrkan i Sydney
Jag är en glad och – relativt - mogen svenska, från Eskilstuna. Under studentåren i Uppsala läste jag teologi och engelska, gifte mig med en engelsk akademiker och blev svensk i utlandet 1965. Kom till Australien 12 år senare och har bott här i 40 år. Krokig karriär från engelska universitetsbibliotek, till svenskradio och jobb som UD lokalanställd i Sydney. Auktoriserad översättare till yrket och under tjugo år redaktionsmedlem för Swedish Councils tidning Kvintessen. Jobbar ideellt i Svenska kyrkan i Sydney, och i andra delar av det svenska samfundet här. Singel sedan Professor Sharpes bortgång år 2000. Stortrivs fortfarande i Sydney och på besöken hos släkt och vänner i Sverige.

Latest posts by Birgitta Sharpe (see all)

6 Responses to “Ord, bara ord…

 • Karin Ann Tesdorf
  1 år ago

  Intressant!

 • Helene
  1 år ago

  Trevligt skrivet Birgitta – som vanligt! Detta är toppen. Kram Helene

 • Carla Dickens
  12 månader ago

  Efter mycken möda har Johan nu ordnat så att kommentarerna når fram till bloggen. Därför: KOMMENTERA MERA!

 • Carla Dickens
  12 månader ago

  Och så förstås: En tacksam kram från en semikolon-fantast till en annan. Tur att vi ännu har lite tid på oss innan vi måste ställa undan guldvågen som vi väger orden på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *