Prästens tankar: semlor och fasta!

Just nu är det full fart i kyrkan.

Semlor, behöver jag säga något mer? Tempot i köket är hög!

Fluffiga bullar, gott om grädde och en massa mandelmassa inuti…

Det händer något inom en när man ser alla semlor som står på rad.

Så gott…

Efter idag är det dock fasta som gäller i kyrkan.

(Även om vi i kyrkan i Sydney kommer att servera dem hela mars månad på Cafe Svensson för att ingen ska bli utan).

Fastan börjar 40 dagar före påsk och avslutas på påskafton.

Tanken med den här tiden fram till påsk är att hjälpa oss att tänka till, för att vi ska kunna fundera på oss själva, våra relationer och det liv vi lever. Men också vår relation med de vi inte känner, vår nästa och vår relation med Gud. Under fastetiden före påsk tänker vi på Jesus som gick genom lidandet och döden mot uppståndelse och ett nytt liv.

Traditionellt handlar fastan om att avstå från mat men nuförtiden finns det många andra saker som står i fokus. Något som blivit mer och mer vanligt är t ex köp-fasta. Ingenting nytt köps i onödan. En kristen fasta kan också handla om att avstå från något för att spara pengar. De pengar du inte använder kan sedan gå till någon som behöver dem bättre än du gör.

Men kanske också att avstå  från saker som tar alldeles mycket av din tid, som t ex att hela tiden ha koll på mobilen, TV-tittande, surfa på nätet eller Facebook?

Så någonting som känns väldigt viktigt för mig lägger jag bort eller avstår helt från att använda. För att påminna mig själv om vad man kan ha -men också vad jag kan avstå ifrån. Genom att ta bort något som jag gillar, påminner jag mig själv, om vad härligt det är att inte behöva ta bort det! Men jag påminns också om att en dag så måste jag avstå från allting. Vad är då viktigt egentligen?

Målet med min fasta är att försöka låta mitt inre få komma ikapp, fundera på allt onödigt som tar upp min tid – det skulle nog många av oss behöva fasta från – tid att känna efter, att komma närmare Gud men också att se och uppskatta det som jag normalt tar för givet.  Att kunna koppla bort det yttre, istället för att störas av det och att kunna känna att det ändå är helt ok.

Men efter att ha skrivit det här känner jag att det nu är dags för en semla. Årets första…!

Mums….Vi ses!

The following two tabs change content below.
Präst i Sydney församling. Uppvuxen i Stockholm där jag också prästvigdes 1998. Är gift med Gregory och har har två vuxna barn. På fritiden kopplar jag av med att läsa böcker och att hänga några timmar i veckan på gymmet. Här företräder jag mig själv och för inte någon annans talan.

Latest posts by Katja Lin (see all)

One Response to “Prästens tankar: semlor och fasta!

  • Carla Dickens
    12 månader ago

    Du har mer rätt än du tror, Katja! Sån här ”avstå-från-fasta” har jag året om. Att avstå från onödigt ”clutter” gör livet så mycket enklare och friare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *