Kort romans i 7ans tecken:
Det hade varit en jobbig arbetsvecka, och nu på den 7nde dagen, vilodagen, skulle hon inte heller ligga på latsidan. Hon skulle ordna en 7särdeles kväll!
Han som kanske var Den Rätte skulle komma. Han var en 7tusan till karl som hade seglat på de 7 haven och navigerat under stjärnhimlens 7 nymfer, Plejaderna.
Han kom från 7häradsbygden, där han hade ett hus med utsikt över 7 socknar. Likt så många andra karlar ansåg han sig vara ett av världens 7 underverk. Men i kväll skulle han få visa sina kort.
Efter 7 sorger och åtta bedrövelser hade hon åstadkommit 7 sorters kakor. Hon dukade vackert i skenet av den 7armade ljusstaken. Där skulle de ha sitt kuttra7, och hon visste att han gärna ville begå några av de 7dödssynderna med henne. Men tänk om hon då skulle hamna i helvetets 7nde krets, omgiven av våldsverkare och kokande i blod?
De lät sig väl smaka av kakorna och kuttrade om resplaner. Skulle de resa till Geiranger och beskåda De 7 Systrarna, eller till Rom och utforska de 7 kullarna? Han verkade ganska ointresserad, så de kom överens om att titta på någon gammal film i stället. De valde mellan Ingmar Bergmans deprimerande ”Det 7nde inseglet”, någon action med agent 007 eller en western med Yul Brynner från 60-talet som hette ”7 vågade livet”, baserad på den japanska klassikern ”De 7 samurajerna” Men hon tyckte Disneys ”Snövit och de 7 dvärgarna” var mer stämningsskapande, så den fick det bli.
Sedan dansade hon de 7 slöjornas dans för honom, varpå han förde henne till 7nde himlen. Nåja, försökte i alla fall. Och så gick han hem till sin fru, antagligen i 7milastövlar.
Nu satt hon där med sitt dåliga samvete över sitt frosseri och sin lusta. Han var nog inte Den Rätte trots allt. Hon hade deltagit i äktenskapsbrott och kakorna skulle göra henne fet, så nu var det de 7 dygderna som gällde för hennes del. Kanske 7 magra år, följda av 7 feta då det skulle bli 7 resor värre.
Dagen efter gick hon ut och dansade ”7 vackra flickor i en ring” runt majstången. Kanske skulle han finnas där, Den Rätte. För hon skulle hitta honom, det hade hon gett sig 7tton på.
THE END
Vad är det med just 7:an? Varför verkar den vara världens mesta siffra, från historiens gryning ända fram till våra dagar? Den dyker upp i alla civilisationer, i mytologi och ritualer, i legender och filmer…
I religiösa sammanhang myllrar det av sjuor. ”Du skall icke förlåta sju gånger, utan sjuttio gånger sju gånger”, manade Jesus. I både Bibeln, Talmud och Koranen talas det om sju himlar. Katolikerna har sju sakrament, japanerna har sju lyckobringande gudar. Buddhas mor dog sju dagar efter förlossningen, i hinduernas bröllopsritual ska brudparet gå sju varv runt den heliga elden och sedan ta sju steg tillsammans. Muslimerna vallfärdar till Mecka för att gå sju varv moturs runt Kaba och sedan springa sju gånger upp och ner över vissa kullar.
Och så där håller det på. Den lilla novellen ovan är spunnen kring en samling exempel. Regnbågen har sju färger, och om man slår sönder en spegel väntar sju års olycka. Veckan har sju dagar i alla kända kulturer.
Mer googlande ger bara fler myror i huvudet. Varför tillmäts just antalet sju en speciell innebörd, en magisk kraft?
Någon som vet?
Andra artiklar
- Badtanten
- Sagan om det hårt arbetande folket
- Julgransplundring à la Birgitta
- My Dear Lady
- Daniel Solander – Vem var han?

Carla Dickens

Latest posts by Carla Dickens (see all)
- Är du en viking? - 10/04/2020
- Daniel Solander – Vem var han? - 04/04/2020
- HYLLNING TILL SEMLAN - 21/02/2020
Tack Carla!
Det är ett sant nöje att läsa dina välskrivna kåserier. Jag borde ha kommenterat dem tidigare men bättre sent än aldrig. Du har en fantastisk och spirituell associationsförmåga och som svensklärare uppskattar jag förstås också din stringenta språkbehandling .
Jag ser nu fram emot nästa insändare från dig.
Varma hälsningar
Marianne Fancelli
Vad kul att läsa! 🙂