Vi har nyligen publicerat 100 bloggar sen vi startade ”swedesinsydney.org” i mars 2017 och det måste vi markera tycker jag!
Det är en blog var femte dag under de sista 18 månaderna, och vi har fått ett hyggligt utbyte av reaktioner och tankar genom 262 kommentarer till dessa bloggar, från nästan 27000 besök! Det känns ganska bra, men vi tror och hoppas på att det här bara är början.
Jag ska diskutera lite mer om statistiken senare, men först tänker jag ta tillfället i akt att påminna våra läsare om vad bloggen och websajten handlar om egentligen.
Det är Swedish Council of NSW (SCONSW) som är ansvarig utgivare för swedesinsydney, vilket är efterföljaren till nyhetsbrevet ”Kvintessen” som kom ut en gång i kvartalet mellan 1989 och 2017. Kvintessen innehöll information från de olika svenska organisationerna i Sydney, nyheter, kåserier och annat smått och gott. Tidningen blev utskickad genom posten de tidiga åren, och senare kom den bifogad i email.
Det var ett stort jobb, med många som hjälpte till på olika sätt under 27 år, och för det mesta under ledning av Birgitta Sharpe. ”All good things come to an end” säger man ju på engelska, och sannare ord har sällan sagts vad gäller Birgitta’s insats med Kvintessen. Så när Birgitta år 2016 informerade SCONSW att hon behövde dra ner på sitt stora lass, kunde vi ju inte säga annat än ett stort tack.
Men vi fick ett omedelbart problem, eftersom det fanns ingen som ville ta på sig varken arbetsbördan eller ansvaret som Birgitta hade gett så generöst under många år. Skulle vi lägga ner Kvintessen – eller fanns det alternativ?
SCONSW styrelsen kallade till krismöte för de ursprungliga organisationerna (Svenska Klubben, SiS, Svenska Skolan och Svenska Kyrkan) men bjöd även in alla andra svenska grupper aktiva i Sydney, såsom Nordlingarna, SMiSK, och Facebook grupperna Svenskar i Sydney och Swedish Community in Sydney. Dessutom uppmuntrades vi av ambassaden i Canberra som såg många fördelar att svenskarna i Sydney samarbetar och koordinerar.
Efter många workshops under Maria Nordströms ordförandeskap och bra engagemang från de drygt dussin personerna som verkligen ville att Kvintessen skulle leva vidare på något sätt, utvecklade vi websajten swedesinsydney.org.
Här kan alla organisationer blogga om sina evenemang, både före och efter, och andra skribenter är välkomna de också. Och vem som helst kan lägga upp ett evenemang i den gemensamma kalendern, bara det är relevant för oss svenskar i Sydney.
Hittills har vi inte accepterat kommersiella artiklar eller evenemang, och det finns ingen reklam på sajten, som ni kanske har märkt. Det är något som vi funderar på hur vi ska hantera, för lite inkomster vore ju bra. Utgifterna som är blygsamma klarar vi av tack vare en slant i banken, men det går ju inte i längden. Kanske ett salutorg för produkter och tjänster vore en bra ide? Lämna gärna en kommentar!
I nuläget är alla bloggar och evenemang uppdaterade utav volontärer. En del skriver ofta, och den honnören går till Helene Lindholm som leder Sissorna med sina fantastiskt varierande aktiviteter. Andra skriver lite mindre, som till exempel Anders Mangen från Nordlingarna. Nordlingarna anordnar ju bara en grej per år – om det inte är jubileumsår som det var i år – och det är Nordlingarnas traditionella och mytomspunna jullunch. Skolan, Kyrkan, Klubben, Handelskammaren och SMiSK kommunicerar ju oftast direkt med sina medlemmar, men de låter oss veta om de större evenemangen, vilket är bra. Och sen har vi ju vår underbara Carla Dickens, som stimulerar, roar, ifrågasätter och förljuvar våra liv med hennes bloggar som alltid är så läsvärda. Om du vill bli självständig bloggare liksom Carla, så kontakta oss!
Som ny ordförande i SCONSW är jag glad att vi har tagit fram denna websajt med riktigt bra bloggar. Kalendern är också bra men kan bli ännu bättre om ni tipsar oss om svensk relaterade evenemang eller – lägg upp dem själva! Så, riktigt nöjd är jag inte, för jag hoppas på fler än 140 prenumeranter, jämfört med ca. 500 som fick Kvintessen.
Jag förstår att många saknar Kvintessen, men vi ska komma ihåg att swedesinsydney var alternativet till nedläggning. Och vissa förbättringar erbjuds genom websajten, till exempel möjligheten att lämna kommentarer och att kalendern är en resurs som alla kan använda. Dessutom kan vi vidareutveckla sajten, efter behov och efterfrågan.
Till slut vill jag bara tacka alla våra bloggare och hela läsekretsen. Hjälp oss att förbättra, och den största tjänsten ni kan göra oss är att uppmuntra vänner och bekanta att prenumerera. Ambassaden bedömer att vi är runt 2000 svenskar i Sydney (exklusive studenter och backpackers) och vi vill nå allihop. Det är gratis, relevant, informativt, intressant, roligt och kommer inte alltför ofta. Jämfört med de flesta andra skräp-email jag får i min Inbox, så är en blog från swedesinsydney alltid välkommet. Eller hur?
Andra artiklar
- Har du tänkt på att flytta ”hem”?
- Nordlingarna’s lunch
- Swedish Council Annual Update
- Another successful Yabby party!
- ANNUAL REPORT
Johan Hedström
Latest posts by Johan Hedström (see all)
- Swedish Council Annual Update - 14/06/2020
- Swedish church will be at the Danish Christmas market - 16/11/2019
- Stockholms museer – ris och rosor - 11/10/2019
Anna says
Johan,
Grattis till Swedes in Sydney 100-blogsjubilum! Du och alla dina duktiga bloggare goer ett toppenjobb.
Tack ska ni ha foer det.
Anna
Johan Hedström says
Tack Anna! Kanske du vill blogga nån gång från ditt perspektiv!? 😉
Anna says
Absolut, Johan.
Peder Kastengren says
Grattis till 100 jubileet! Bra jobbat Johan & Team! Funderar på vad min blog skall handla om, men det blir nog något så småningom..! Tills dess, till all duktiga aktiva svenskar i Sydney, keep up the good work!
Helene Lindholm says
Grattis till Dig och oss! Visst kan man sakna pappersupplägget av Kvintessen och den hade helt klart vissa fördelar. Men man hade ju inte kunnat göra vad vi gör just nu – kommunicera! Det är mycket värdefullt. Kul att du markerade den 100e bloggen!
Carla Dickens says
Keep up the good job, Johan! Hoppas du kan uppmuntra flera att blogga, även om det ”bara” är fritt ur hjärtat. Det är så jag skriver, och dina vänliga ord sitter fint, må du tro. Tack!